Ons team

Per land, per regio

De overtuigingen, methodes en aanpak van de verschillende deskundigen kunnen zeer verschillen van elkaar. Ze werken elk volledig onafhankelijk.

Alvorens je op zoek gaat, leggen we eerst graag de verschillende soorten hulpverlening uit:

Een psychiater is een arts en heeft geneeskunde gestudeerd, met als specialisatie psychiatrie. Hij of zij stelt diagnoses en kan medicatie voorschrijven, in tegenstelling tot een psycholoog of psychotherapeut. Een consultatie bij een psychiater wordt gedeeltelijk terugbetaald via de mutualiteit. Psychiaters hebben niet standaard een opleiding psychotherapie gevolgd waardoor consultaties bij psychiaters onderling sterk kunnen verschillen. Bij sommigen gaat het eerder om een doktersconsultatie, terwijl anderen meer ruimte maken voor gesprek. Een psychiater werkt vaak samen met psychologen en psychotherapeuten om naast medicatie ook in te zetten op een psychotherapeutische behandeling.

Een psycholoog is iemand die universitair onderwijs volgde en een masterdiploma in de psychologie behaalde. Hij of zij is dus een academisch expert in de psychologie. De titel van psycholoog is in België wettelijk beschermd, wat betekent dat iemand zich niet zomaar 'psycholoog' mag noemen. Een klinisch psycholoog heeft zich gespecialiseerd in de gezondheidspsychologie. Hij of zij helpt je met psychologische problemen zoals bv depressie en allerlei andere klachten rond geestelijke gezondheid. Een psycholoog is vaak lid van een erkende beroepsvereniging, waardoor hij of zij gebonden is aan de deontologische code.

De titel psychotherapeut is pas sinds september 2016 beschermd in België. Voordien kon iedereen zich psychotherapeut noemen. Psychotherapeuten die gestart zijn na september 2016, zijn enkel erkend wanneer ze een postgraduaat psychotherapie (deeltijds onderwijs) gevolgd hebben aan een hogeschool of universiteit. Om met deze opleiding te kunnen starten, moet je psycholoog, orthopedagoog of psychiater/arts t zijn. Iemand die psychotherapeutisch werk verrichtte voor 1 september 2016, kan verder werken als psychotherapeut ongeacht diploma of opleiding.

Een consultatie bij een erkende psycholoog of psychotherapeut wordt mogelijks voor een klein bedrag terugbetaald via de mutualiteit. Hier zijn onderlinge verschillen tussen ziekenfondsen.

Een therapeut is een algemene term om aan te geven dat iemand therapiesessies geeft. De titel van therapeut is tot op heden in België niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich therapeut mag noemen, zelfs zonder diploma of enige werkervaring. Ook de titel van coach is, net zoals die van therapeut, niet beschermd in België. Dit betekent dat iedereen zich coach mag noemen. Denk maar aan lifecoach, healthcoach, scheidingscoach, enz.

Ervaringsdeskundigen zijn personen die zich ontworsteld hebben uit hun verslaving en die een vorm van opleiding genoten hebben om andere mensen te begeleiden.   

Ervaringsdrager/ervaringskennis zijn personen die zich ontworsteld hebben uit hun verslaving zonder enige opleiding om anderen te begeleiden.

Verifieer de deskundigheid en de kwaliteit van de coach of therapeut via bepaalde certificeringen en evalueer ook zeker de ervaringsdeskundigheid.

Bij elke ondersteuning blijft het van het grootste belang dat er een klik is tussen jou en de ander. Is er veiligheid en verbondenheid waardoor er kwetsbaarheid kan zijn? Durf intuïtief je buikgevoel te volgen. Is er geen klik, aarzel dan niet om één of twee andere professionals te spreken alvorens je een keuze maakt. Want ook hier valt of staat het resultaat met een goede intermenselijke relatie.

Gecertificeerde ervaringsdeskundigen

Myriam Bruyninckx

België - Regio Antwerpen

Psychotherapeut 

(°1969) Nuchter sinds 2003 dankzij De Twaalf Stappen. Mijn 4 jarige post-graduaat opleiding als psychotherapeut in de Interactionele Vormgeving zorgde ervoor dat mijn leven zinvol werd. Sinds 2013 begeleid ik mensen als Ervaringsdeskundig Psychotherapeut Alcoholisme naar een ander/beter/heler en gelukkiger bestaan.

Tel: +32(0)498/56 25 38

www.therapeut-alcoholisme.be 

ook online begeleidingen mogelijk

Evi Heyndrickx

België - Regio Antwerpen

Stress/Stille-thuisdrinker/Bingedrinker/Perfectionist/Erfelijk/ Burn-out/ Gastric bypass/...Rem stuk? Check! We grijpen steeds meer naar de fles. Wat zijn jouw triggers en waar ligt de problematische emotionele grens?

Tijd voor actie! Als gecertificeerd centered coach en counselor (Academie voor Coaching en Counselling) ga ik graag met jou aan de slag op zoek naar de beste maar vooral de authentieke nuchtere versie van jezelf. Verwacht je aan uitdagende coachingstools en soms ook wel wat huiswerk.

Tel: +32 (0)476/26 56 23

ook online coaching mogelijk

An Patteet

België - Regio Antwerpen

Psychotherapeut

Ik ben An, nuchter en gelukkig sinds 25 juli 2012.

In een veilige omgeving zonder oordelen kan je je verhaal delen, je zorgen uiten en de eerste stappen zetten naar je herstel.

Met mijn persoonlijke ervaring en opleiding ben ik coach geworden, om anderen te helpen ontdekken wie ze kunnen zijn. Inspiratie werkt beide kanten op: herinneringen aan verslaving en vreugde van verandering. Ik geloof in menselijke verbinding, het redt levens.

Samen bouwen we aan vrijheid, gezondheid en geluk.

Tel: +32 (0)497/ 37 34 14

www.sosaddicted.be

ook online coaching mogelijk

Liesbet Van Dessel

België - Regio Antwerpen

Met content begeleid ik mensen naar een (nuchter en) 'content' leven. Als maatschappelijk assistente en criminologe heb ik nog verschillende bijkomende opleidingen genoten (ervaringsdeskundige, ROPI, train de trainer, masterclass herstelgerichte psychiatrie, inleiding in schema-therapie, intensive coach) en heb een ruime ervaring in de geestelijke gezondheidszorg.

Mijn belangrijkste doel is mensen terug in hun eigen kracht laten geloven. Ik kijk zonder oordeel naar mensen, niet op zijn minst omdat ik zelf veel heb meegemaakt, maar ook omdat ik hard aan mijn trauma's heb gewerkt voordat ik mezelf graag kon zien. Ik volg jouw tempo.

Tel: +32 (0)471 41 88 06

Facebookpagina

ook online coaching mogelijk

Jasper Nullens

België - Regio Limburg

Jasper Nullens, op 18 december 2013 nam ik de beste beslissing van mijn leven. Stoppen met drinken, Eindelijk kon ik aan mezelf toegeven dat ik een probleem had. Het drong op die morgen tot me door dat ik een alcoholverslaafde was.

Al snel merkte ik op dat ik niet de enige was die met deze problematiek kampte. Ik wou niet alleen stoppen met het nuttigen van alcohol. Het liefst van al wil ik mensen inspireren en bewust laten omgaan met alcohol in het dagelijkse leven en de plaats ervan in de maatschappij.

Tel: +32 (0)471/66 45 16

www.zoishetmooigeweest.be

ook online coaching mogelijk

Ronny Vermeire

België - Regio Limburg

Als ervaringsdeskundige ken ik de valkuilen van een alcoholverslaving maar al te goed. Het liegen en bedriegen van jezelf en je omgeving, zelfveroordeling en herval,….Deze kennis helpt me om jou goed te begrijpen. Mijn alcoholverslaving duurde 20 jaar. Bij mij heeft mijn geloof mij uiteindelijk gered. Ieder verhaal is anders dus ik neem mijn ervaring mee zonder te spiegelen/te vergelijken. Mijn coaching is actief en vanuit begrip voor jouw persoonlijk verhaal gaan we op zoek naar alternatief gedrag. Als je in de toekomst geprikkeld wordt dat je alternatief gedrag kan inzetten dat niet schadelijk is voor jou en je omgeving. Omdat ik zelf een gepassioneerd sporter ben zet ik hoog in op sport, aangepast aan je huidige conditie.

Tel: +32 (0)473/44 52 56

www.motivatiecoach.be

ook online coaching mogelijk

Luc Rombaut

België - Regio Oost-Vlaanderen

Ervaringsdeskundige

Na een commerciële carrière in de communicatiesector, werk ik sinds meer dan 10 jaar als drugpreventiewerker en als trainer in bedrijven. Als professioneel trainer en coach leer ik mensen omgaan met stress en geef ik alcohol- en drugpreventiesesseis. Ik schrijf boeken en help iedereen die op zoek is naar meer vrijheid in zijn/haar leven. Ik werk nauw samen met dokters en psychologen en we verwijzen regelmatig door naar elkaar.

Tel: +32 (0)486/83 06 72

www.alcoholendrugscoach.be

ook online coaching mogelijk

Michaël Niclaus

België - Regio Oost-Vlaanderen

Michaël Niclaus (°1985), coach, spreker en auteur. Ik nam in 2011 de beste beslissing: stoppen met te drinken. Sindsdien help ik andere mensen om bewust te worden van alcohol via boeken & cd's, live workshops en individuele coaching.

Tel: +32 (0)493/41 00 53

www.debestebeslissing.be

ook online coaching mogelijk

Wout Renders

België - Regio Oost-Vlaanderen

Wout Renders (°1983) is nog een jong persoon maar met toch al veel ervaring in de sociale- en hulpverleningssector. Ervaringsdeskundige en sinds 2004 vrij van verschillende soorten illegale drugs. Sinds 2014 drink ik ook bewust geen alcohol meer. Hierdoor weet ik als geen ander hoe het voelt om afhankelijk te zijn van legale en illegale drugs, maar ook hoe je vrij en gelukkig door het leven kan gaan zonder deze middelen te gebruiken.

www.upchange.be

Tel: +32 (0)498/41 10 79

ook online coaching mogelijk

Kobe Lecompte

België - Regio Vl-Brabant, Brussel, Limburg

Ervaringsdeskundige

Kobe Lecompte (°1979) is een filosoof pur sang. Eentje zonder academische opleiding weliswaar, maar wel gestuurd door de lessen en de wijsheid van het leven. Als ervaringsdeskundige in het overmatig gebruik van alcohol, als papa, als echtgenoot, als beroepsmilitair,…

Tel: +32 (0)480/629 836

www.kobeland.be

ook online coaching mogelijk

Jimmy Van Opstal

België - Regio Vlaams-Brabant

Ervaringsdeskundige

Ik ben Jimmy Van Opstal en ben gedurende 30 jaar verslaafd geweest aan alcohol.Ik ben reeds augustus 2019 nuchter,na mijn diagnose van levercirrose. Bij deze ben ik door het oog van de naald gekropen en lukt het mij om volledig nuchter te blijven. Mits mijn vele opnames en ambulante hulpverlening heb ik nu een manier gevonden die werkt. Deze heeft te maken met de basis van het leven,gezegdes toepassen,PMA(het onderbewustzijn),informatie naar mensen in je omgeving,en vooral kennis van jezelf. Om dit toe te passen werk ik het liefst op de man af.

jimmyvanopstal1@gmail.com 

Tel: +32 (0)470/68 05 59

ook online coaching mogelijk

PRIJS: GRATIS!

Guy Van den Bosch

België - Regio Vlaams-Brabant, Limburg

Ervaringsdeskundige

Als ervaringsdeskundige heb ik de laatste jaren vele mensen op het nuchtere pad geholpen. Zelf ben ik jarenlang verslaafd geweest aan alcohol en ben ik sinds 2020 nuchter. Het was de start van een nieuw, beter leven. Ik ben actief als vrijwilliger bij de verslavingskoepel Kempen. Elke vrijdag ben ik gespreksleider van de contactgroep HEHUWE te Herselt. Mensen helpen, die kiezen voor een nuchter leven, is mijn missie.

Tel: +32 (0) 495/27 83 14

guy.vandenbosch@gmail.com

ook online coatching mogelijk  

PRIJS: GRATIS!

Thomas Heyndrickx

België - West-Vlaanderen

Klinisch orthopedagoog

Ik bied een laagdrempelige maar deskundige opvolging aan bij mensen die in de problemen kwamen door alcohol. De alcoholconsumptie milderen of stoppen kan nodig zijn om een langdurig evenwicht te vinden in het leven. Evident is dat natuurlijk niet.

Het is de bedoeling om zaken aan te pakken in het leven en om keuzes te maken voor de toekomst, soms out of the box. Ik zet in op kortdurende, intensieve en gespecialiseerde hulp met een nauwe betrokkenheid in het hele proces. Elke situatie en elk individu is uniek maar ieder van ons is vatbaar voor de verslavingsmechanismen die zich al sluimerend nestelen in het lichaam. Alcoholmisbruik kan heel verwoestend zijn maar tegenslagen bieden soms gouden kansen in het leven!

Tel: +32 (0)486 58 73 17

Thomas Heyndrickx | VindeenTherapeut.be 

ook online coaching mogelijk

Jou naam hier?

Regio ...

Bij De Laatste Druppel kan ook jij aanmelden als ervaringsdeskundige, stuur een mailtje en stel je kort even voor. wij beantwoorden uw bericht zo spoedig mogelijk. 

Ervaringsdeskundigen

Bart Leblans

België - Regio Vlaams-Brabant

Bart (°1969) heeft aanvankelijk in de muziekindustrie gewerkt en later bij Telenet op de klachtendienst. Daar is hij ook vakbondsafgevaardigde geweest. De verontwaardiging ten opzichte van onrecht en de behoefte om mensen te helpen heeft er altijd een beetje ingezeten. Hij is een levensgenieter, maar gaandeweg ontstond een heus drankprobleem. Matigen lukte niet meer. In 2014 is hij definitief gestopt met drinken. Sindsdien heeft hij zijn leven terug opgebouwd en heeft hij zich verdiept in de oorzaken van verslaving en de mogelijke remedies. Als verslavingsconsulent gebruikt hij nu deze ervaring om lotgenoten op een empathische en inzichtelijke manier te helpen.

Tel: +32 (0)465/04 45 20

www.verslavingsconsulent.be

ook online coaching mogelijk

Dimitri Adriaanssens

België - Regio Vlaams-Brabant

Adriaenssens Dimitri (°1966) te Mechelen, een rasechte maneblusser. Ik werk in een biotechnisch beursgenoteerd bedrijf te Mechelen als clean room operator. Van mijn 19de tot mijn 43ste was ik zwaar alcoholverslaafd met bijna de dood als gevolg. Ik sta sinds 2009 'droog', dus een kleine 12 jaar. Ik zie mezelf als ervaringsdeskundige en wens mijn steentje bij te dragen door mensen mijn verhaal en ervaring te vertellen. Ik wil mensen laten inzien dat je ook zonder alcohol positief in het leven kan staan. Ik ben bijna 30 jaar gehuwd en heb 2 volwassen kinderen.

Tel: +32 (0)486/20 13 66

ook online coaching mogelijk

Dries Steenhuyse 

België - Regio West-Vlaanderen

Ik ben in 2009, als jonge gast, gestuit op mijn limieten. Ik worstelde met een alcoholverslaving en de vele negatieve neveneffecten hiervan. Ik heb toen beslist om me te laten helpen. Dankzij die hulp en een open houding ben ik er in geslaagd om nuchter te blijven. In de Engelse taal spreken ze van "sober", maar ik kan jullie verzekeren dat mijn leven sindsdien allesbehalve sober is. Integendeel. Voor mij is een actief herstel de sleutel tot succes. Lopen, fietsen, in de natuur (buiten) vertoeven, ademwerk, meditatie en af en toe eens uit je comfortzone komen zijn dingen die me enorm veel deugd doen en me de moed geven om op een overtuigende en gemotiveerde manier nuchter door het leven te stappen. 

Tel.: +32 (0)497/72 89 01

dries_steenhuyse@hotmail.com 

www.instagram.com/driessteenhuysecoaching/<br>

Bruno Vanneste

België - Regio Oost-Vlaanderen

Sinds 25 jaar werk ik voor Stad Gent in de ICT.

Mijn hobby's zijn sporten (fietsen, tennissen, voetbal,…), lezen, piano, opera.

10 jaar geleden nam ik de beste beslissing door te stoppen met alcohol drinken.

Het was niet makkelijk, maar het is gelukt!

Je mag me steeds contacteren voor een babbel.

Tel: +32 (0)479/99 13 98

Bruno.vanneste@district09.gent

Andy Merckaert

Thailand/België - Oost-Vlaanderen

Andy Merckaert (°1973), samenwonend, papa, leraar moraal, gecertificeerde Better-Me-Coach, gecertificeerde Mindfulness & Meditatie trainer, ervaringsdeskundige

Meditatie is een onderdeel van een filosofie, een manier van denken en doen, véél meer dan wat mensen soms denken. Momenteel begeleid ik groepssessies en privé sessies met mensen die ervoor kozen om nuchter door het leven te gaan. We combineren meditatie met een weerbaarheidstraining.

Geïnteresseerd? Contacteer me gerust.

info@stilstand.be

Tel: +32 (0)485 85 58 38

www.stilstand.be

Tom Thienpont

Nederland - Regio Amsterdam 

Tom Thienpont (°1957) verhuisde in 1989 van Gent naar Amsterdam. Na een woelige tijd vol sex, drugs en rock&roll zag hij in 2007 het licht en kickte af in de befaamde Jellinek kliniek. Sindsdien is hij abstinent, cliëntenraadslid, ervaringsdeskundige, coach en vertrouwenspersoon voor zowel cliënten als hun naasten.

tom.thienpont@arkin.nl